Resurser

Länkar

PJFreedive.com

Min engelskspråkiga hemsida. Här finner du blogg och information om fridykning och harpunfiske på Mallorca.

Podcasts

The Freedive Café

En lysande podcast av Donny Mac. Med en ny intervju varannan vecka har Donny redan intervjuat en ansenlig mängd profiler inom fridykningen. Allt från diverse världsrekordhållare till mer blygsamma dykutbildare som jag själv. Du kan lyssna på min medverkan där jag talar om fridykningutbildning i episod 3 här.

Spearfishing Podcast

Roman Castro upptäckte harpunfiske på en semesterresa till Hawaii. När han försökte lära sig mer hemma i San Diego stötte han på en hel rad rötägg på olika nätforum och bestämde sig att skapa en nätresurs där alla är välkomna och inga frågor ses som dumma. Spearfishing Podcast en del av denna resurs. Även om han inte har kommit ut med någon ny episod sedan januari 2018 finns en katalog med totalt 80 intervjuer att inspireras och lära från.  

The Noob Spearo Podcast 

Radarparet Turbo och Shrek intervjuar lokala australiensare likaväl som internationella celebriteter inom harpunfiske. De varvar relevanta frågor med skämt på varandras bekostnad i typiskt ”down under” maner. Med en ny episod varannan vecka är det en till synes outsinlig källa till inspiration och kunskap. 

 

Boktips

 

I centrum av Adam Skolnicks bok finns historien om Nick Mevolis tragiska bortgång i vad som är modern tävlingsfridyknings första och enda dödsolycka. På samma gång erbjuder den en insikt i vad som driver människor att viga sina liv åt att försöka dyka så djupt deras kroppar och sinnen möjligen kan ta dem på ett andetag.

Deep är en fascinerande djupdykning ner i havet där fridykning är den röda tråd som binder samman de olika kapitlen. James Nestor är fascinerad av sporten och ger sig på att lära sig under skrivandet av boken, men han har inte alla fakta rätt och har klara åsikter om vad han anser att fridykning är och bör vara. Trots dessa tillkortakommanden är den välskriven och mycket intressant.

Är du intresserad av att lära dig mer om fysiologin bakom effektiv andhållning och fridykningsträning så är det här boken för dig. Nederlandsfödda Kanadensaren Jaap Verbaas har sammanställt en stor mängd befintlig kunskap samtidigt som han lagt till med egna experiment och slutsatser. Långtifrån alla fakta och slutsatser är vetenskapliga, men just nu finns det ingen bättre källa.

99 Tips To Get Better at Spearfishing är just precis vad titeln antyder. Turbo och Shrek, som killarna bakom the Noob Spearo Podcast kallar sig har sammanställt 99 av de bästa tipsen de plockat upp från alla deras intervjuer med många av de största profilerna inom harpunfiske. Många av de praktiska tipsen är lätta att implementera oavsett vilken typ av harpunfiske du ägnar dig åt eller vilken typ av erfarenhet du har.