Cykling

Mallorca är en av Europas mest omtyckta och välbesökta cykeldestinationer. Slätbelagda pittoreska landsvägar, vackert väder, episka bergsstigningar, slingrande kuststräckor och relativt lite trafik är några av anledningarna till att ön är så populär bland cyklister. En väl utbyggd infrastruktur med otaliga cykeluthyrare av världsklass, cykelvänliga hotell, restauranger och kafféer är också starkt bidragande orsaker.

Fyren på Formentor. Öns nordligaste punkt och en populär destination för cyklister

Våren är högsäsong för besökare på yvå hjul då vädret är behagligt och ännu inte alltför varmt. Under sommaren ersätts cykliserna sakta men säkert av solande och badande barnfamiljer och vägarna fylls i samma takt med hyrbilar. I september återvänder cyklisterna igen och stannar oktober ut, eller som på senare år ända in i november, även om utbudet av boende och service är radikalt lägre efter den sista oktober.

Amatör-event

Mallorca 312 är utan tvekan öns mest populära cykelevent. Siffran 312 syftar på antalet km i den längsta av de tre distanser som finns tillgängliga under eventet. De övriga två är 225 och 167km. Gemensamt för alla tre sträckningarna är att de går genom större delen av Tramuntanabergen från norr till söder, så åtskilliga tusen meter av stigning ingår i upplevelsen oavsett val av distans. Är du en av de lyckliga som lyckats få tag på en startplats så delar du de för dagen för biltrafik stängda vägarna med 8,000 andra entusiaster. Generösa mat och vätskestopp, individuell tidtagning och foto-service är också en del av detta mycket välorganiserade event. Som regel går Mallorca 312 av stapeln den sista lördagen i april och startplatserna brukar sälja slut samma dag de släpps. Själv cyklade jag Mallorca 312 (167km-distansen) första gången 2022. Det är tufft med snäva cut-offs. Sjäva missade vi tiden på första cut-offen och fick nöja oss med den korta distansen. Men med facit i hand var det nog lagom för den form jag befann mig i då. Jag kämpade under hela våren med sviterna efter en Covid-19 infektion i blrjan på året och kunde inte komma tillbaka i full träning igen förrän i början av april. Men det var hur som helst fantastiskt roligt och gav mersmak. 2023 siktar jag på nästa distans, 225km.

https://mallorca312.com/en/

Utsikt från Coll de Femenia, första bergspasset på Mallorca 312

Kill the Hill är med sina max 300 deltagare ett mycket mindre väldigt annorlunda event än Mallorca 312. Kill the Hill erbjuder en enda bansträckning och den går från Port de Pollença till toppen av öns högsta berg, Puig Major på 1436 meters höjd. De sista 7 kilometrarna upp till toppen går på en i vanliga fall avstängd enkild väg med tidtagning och en vinnare utses. På toppen väntas alla deltagare in innan nedresan startar med slutdestination Platja de Muro där prisutdelning och bankett senare går av stapeln. Kill the Hill ligger i år endast en vecka efter Mallorca 312 i första helgen av maj.

https://www.killthehill.cc/en-gb

Eliten

Tack vare öns gynnsamma förhållanden är det många professionella landsvägs-team som lägger en del av försäsongsträningen på Mallorca. Ineos Grenadiers är bara ett av alla de team som återkommer årligen.

Bancykling har en lång tradition på Mallorca och i Palma ligger vad som nu närmast är att klassificera som ruinerna av spaniens första cykel-velodrom, byggd för över 100 år sedan. I den betydligt modernare Volodròm Illes Balears, också den i Palma, arrangeras nuförtiden den första rundan av UCI Track Champions League varje år. Under en helg i november så fylls velodromen med den absoluta världseliten i bancykling.

https://ucitrackchampionsleague.com/