Säsongens tredje kurs – en privatkurs i söder

I början på året fick jag ett email från en harpunfiskare på andra sidan ön som ville ha hjälp att utveckla sin dykteknik. Han föreslog att organisera en privatkurs i sin villa för sig och sin goda vän från England. Varför inte tänkte jag?

Vi enade oss om att bygga från grunden med en Level 1 fridykningskurs. Sagt och gjort. I veckan var det kursstart och i måndags satte jag mig i den fullpackade bilen för att korsa Mallorca i hela hennes längd ända till öns sydöstra hörn. Det är (en kort sträcka motorväg undantaget) mycket vacker körning med smala ängblomskantade landsvägar genom gröna jordbrukslandskap och små pittoreska samhällen. Alltid med de karga, för ön så typiska bergen i bakgrunden.

Vackra ängslandskap på vägen söderut

Som så ofta på den här ön så är det inte långt på kartan, men tar lång tid att köra. De flesta mindre samhällen har inte vägar förbi tätorten utan man är så illa tvungen att köra rakt igenom. Smala gränder och egentligen tvåfiliga gator strödda med parkerade bilar som bara lämnar ett körbart fält att samsas om gör mycket för att reducera medelhastigheten. Siffrorna 75km på 75 minuter talar sitt tydliga språk.

Den nybyggda villan som tjänstgjordes kurslokal var byggd i traditionell stil. Omgiven av citrusträd, kaktusar och palmer låg den vackert insprängd mellan flera före detta familjejordbruk som numera tagits över av soltörstande pensionärer från framförallt Tyskland.

Första kursdagen gick vi igenom relevanta teorisegment på den solgassande poolkanten men koncentrerade oss framförallt på andning och tryckutjämningsträning på torra land, samt andhållning och dykteknikträning i poolen. De två passen i den ouppvärmda utomhuspoolen var en perfekt förberedelse för de kommande dykpassen i havet under de följande dagarna.

Under kursen använde vi alla 5mm eller 7mm Open Cell fridykningsdräkter. Dagens våtdräktsteknologi är så väl utvecklad att en välpassande våtdräkt kan hålla dig varm och rörlig i stort sett alla tänkbara vatten, inkluderat Arktiska och Antarktiska. I vårt fall var det inte så extremt, inte ens i närheten. 18 grader i poolen och 16 grader i havet från ytan ända ner till botten på 20m djup kändes riktigt behagligt.

Vi hade inte tillgång till båt i denna kurs utan gjorde all dykning från land. Här uppe i norr där jag bor låter det sig inte göras så lätt, men nere i söder finns det mer tillgängligt djup nära land, även om båt är att föredra även där.

Dag 2 och 3 av kursen ägnade vi oss åt dykning i havet, att gå igenom den återstående teorin samt att skriva teoriprov. Vid kursens slut hade båda kursdeltagarna uppvisat goda kunskaper i säkerhet och komfortabelt nått det maximala dykdjupet om 20m med god teknik. Detta lyckade resultat i kombination med tre dagar av värmande vårsol, vackra kustlandskap, social umgänge och framförallt härlig dykning gör att jag kan summera kursen med ett enda ord – succé!

Jag med mina två stolta nycertifierade fridykarelever

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *