Karantänen – Dag #22

Är det ljus där framme i tunneln?

Ännu en solig och bra dag. Halleluja! Tredje på raken nu. Vi spenderade säkert halva dagen på taket idag, med både lunch, målarstund, middag och filmkväll där uppe. Det är en befrielse att bara ha himlen över huvet efter så många dagar inomhus den senaste tiden.

Det är konstigt hur snabbt man anpassar sig till nya förhållanden. När Lydie nämnde idag att hon bara ville gå ner till stranden en vacket dag som denna slog det mig att jag inte tänkt i de banorna på flera dagar. Istället har jag varit fokuserad på att försöka göra livet i lägenheten så bra som möjligt. Kanske är det en försvarsmekanism. Om man skulle tänka för mycket på vad man missar skulle det bli outhärdligt.

Med ett totalt dödstal på drygt 12,400 i Spanien är det bara lilla San Marino som har ett större dödstal relativt till folkmängden. 943 döda per miljonen invånare i san Marino och 266 i Spanien. USA som har det överlägset högsta antalet rapporterat smittade i världen har bara knappt 10% av dödstalen i spanien relativt till folkmängd med 26 per M. De höga dödstalen i samband med det högsta antalet rapporterat smittade på kontinenten gör att det nog nu tyvärr är relevant att referera till Spanien som det värst drabbade landet i Europa.

Här på Balearerna har vi dock lämnat ännu ett hoppfull dygn bakom oss med ”endast” 22 nya rapporterat smittade och 4 döda. På Mallorca specifikt har vi idag 515 Covid-19-patienter inlagda på sjukhus varav 85 i intensivvård.

De senaste dagarnas låga siffror har föranlett att Javier Arranz, talesperson för det regionala smittskyddsinstitutet idag vågat deklarera att det värsta är över här på öarna. Det betyder inte att vi inte kan komma att få tillfälliga uppgångar i siffrorna igen, men den generella trenden förväntas bli fallande siffror framöver. Jag väljer att vara positiv och tro på honom. Jag börjar se ljuset i tunneln.

Med bakgrund av den positiva utvecklingen är Javier Arranz positiv till att lyfta restriktionerna och karantänen tidigare på Balearerna än på fastlandet och samtidigt ta tillfället i akt att studera effekterna av lyfta restriktioner. Det skulle jag själv inte ha något emot. Men huruvida det blir så eller inte är upp till centralregeringen i Madrid. Den som lever får se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *