Karantänen – Dag #8

Två veckor blir fyra

Då var det bekräftat. Myndigheterna förlänger krisläget och därmed karantänen med minst två veckor till. I dessa tider med stor osäkerhet vet vi i alla fall en sak med säkerhet – Vi firar påsk hemma i år. Alltid något…

Läget i världen ser inte ett dugg bättre ut idag än igår, tvärt om. Spanien har för fjärde dagen i rad rapporterar in mer än 3,000 nya fall och är nu uppe i över 28,000. I USA har smittspridningen tagit skrämmande fart med drygt 8,000 nya fall bara det senaste dygnet. Det är fler fall än de hade rapporterat in totalt bara för några dagar sedan. De har nu tredje flest fall i världen. Med tanke på de ojämlika villkor de har där med miljontals människor utan tillgång till sjukförsäkring och vård är det rimligt att tro att USA kommer att ta över som smittans nya epicentrum efter Europa inom kort, temporära åtgärder med betald sjukfrånvaro och gratis Covid-19-tester är sannolikt för lite för sent, speciellt med tanke på att fler och fler amerikaner kommer att förlora sitt jobb och därmed sjukförsäkring i takt med att krisen tilltar. Jag slutar aldrig fascineras över hur urbota dåligt sjukförsäkringssystem de har lyckats skapa därborta. Jag tror inte det skulle gå att skapa ett så dåligt och dyrt system idag ens om man försökte.

En annan intressant iakttagelse angående smittläget i världen är att om man tittar på antalet smittade i relation till befolkningsmängd så är rangordningen totalt annorlunda. I topp kommer då en hel radda lilleputtländer med San Marino, Färöarna, Island, Andorra, Luxemburg och Vatikanstaten som värst drabbade. Kina med flest registrerade fall i världen kommer då först på 55e plats, Spanien på 10e och Sverige på 28e. Jag vet inte riktigt vad man ska göra med den informationen, men den ger ett intressant perspektiv.

På hemmafronten är det intet nytt. Vi stannade hemma idag också;). Jag jobbade, femte dagen på mitt sexdagarsskift. Det börjar verkligen märkas att vi inte har mycket gäster kvar ute i världen. Det är radikalt mindre att göra nu när framförallt Kanarieöarna är nästintill komplett evakuerat. Till och med de flesta av mina kollegor som inte är fast boende i Spanien har rest hem till sina nordiska hemländer. Det är mycket som inte är sig likt.

Dottern är helt kry igen, full av energi för det mesta. Men hon får fortfarande fler och längre raseriutbrott än vad vi är vana vid. Det är nog isoleringen som sätter sina spår. Hon är otroligt social som person och nu får hon inte träffa vänner utan istället dras med bara mamma och pappa var eviga dag. Man kan förstå att hon blir förbannad.

Todo será bien

Regnbågen kommer från Italien där skolbarn i karantän började måla och hänga dem från balkongerna med budskapet Andrá tutto bene – Allt kommer bli bra. Under veckan har de börjat poppa upp här i stan också med budskapet Todo irá bien. Den på bilden är från grannen på andra sidan gatan. Vi har också satt upp en. Men den är svår att fota inifrån.

Mañana es un nuevo día. Todo irá bien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *