Karantänen – Dag #12

Mycket regn och lite motivation

Som med avsiktlig intention av gudarna att spä på känslan av hopplöshet och tristess så har temperaturen sjunkit över natten, molnen lagt sig som ett lock över himlen och regnet börjat strila. Det inte bara känns deppigt, det har nu dessutom fysiskt manifesterat sig utanför fönstret.

Regn och rusk – precis vad vi behövde…

När man är hemma och sysslolös är matlagning och bakning alltid bra aktiviteter. Jag bakade bagels häromdagen och lagade köttbullar till lunch idag. Men man kan bara äta så mycket. I samband med fettisdagen i år så bestämde jag att jag skulle ge upp något under fastan. Det blev sötsaker. Bra för min fysiska hälsa, dåligt för min mentala. Kakbak och kakfrossande är annars utmärkta sätt att pigga upp tillvaron. Idag tänkte jag dock tillåta mig att sätta en deg med smörgåspepparkakor. Med smörgås i namnet kan de knappast räknas som sötsaker i alla fall.

Smörgåspepparkaksdegen satt och klar

Med två omotiverade föräldrar har vår stackars dotter fått titta mer och mer på tv de senaste dagarna. Det känns lite som ett misslyckande. Hon verkar visserligen okej med det och sannolikt är det mina faderskapsambitioner som lider mest. Men ändå.

Just ja, jag tvingade mig själv att träna idag. Jag hittade ett 30min HIIT-pass på Youtube som Lydie och jag körde. Dottern försökte hänga med en stund men tröttnade snabbt. Tacka fan för det. Det var skitjobbigt.

På Coronafronten så registrerade Spanien igår återigen ett nytt dystert rekord med nästan 7,500 smittade inom ett dygn. Lägg till drygt 600 döda så får vi ett riktigt dåligt dygn igen. Det är inte bara det att spridningen fortsätter, det läskiga är att spridningstakten fortsätter att öka så snabbt. Vi är nu uppe i dubbelt så många dagliga fall som vi hade för en vecka sedan.

Här på Balearerna måste jag dock säga att det verkar som om ledningen gör ett ganska bra jobb. Även om det fortfarande finns kapacitet inom sjukvården har de nu börjat sätta upp 2 hotell på Mallorca, ett på Menorca och ett på Ibiza för att kunna ta emot patienter i den händelsen kapaciteten inte räcker till. Vi mottog också drygt 135,000 ansiktsmasker de senaste två dygnen för att klara de omedelbara behoven. Officiella siffran är nu 660 smittade och 19 döda på öarna.

I USA har New York utvecklats till landets epicentrum för smittan med drygt 30,000 fall och ett sjukvårdssystem som knakar i fogarna. Totalt i landet registrerades drygt 13,500 nya fall igår. Den dagliga siffran går stadigt upp från dag till dag. I skrivande stund har USA redan passerat både Italien och Kina och är nu det land i världen med flest registrerade fall av Covid-19. Fort gick det.

Fort gick det också att gå från 400,000 till 500,000 fall i världen. Mindre än 2 dygn tog det. Vi kan nog vänta oss att det tar mindre än ett dygn att lägga till 100,000 till.

Mitt i alla detta har Trump återigen gjort en attitydssväng från initial vårdslös arrogans, via självutnämnd krigspresident i krig mot en osynlig fiende till att nu de senaste dagarna återigen tona ner problemet och fokusera på att öppna landet igen, helst till påsk. Han önskar sig fulla kyrkor till påskgudstjänten. Att den mannen fortfarande har så stort stöd är visserligen inte en gåta, det finns gott om förklaringar, men det är en manifestation av landets nu avgrundslika delning i två läger med två helt olika verklighetsbeskrivningar, två helt separata källor till information, två väsenskilda syner på vad Amerika är och bör vara samt två vitt skilda syner på vad som utgör fakta och vetenskap. Min killgissning är att med Trump så inleder nu USA i allt raskare takt en förvandling från stormakt till en stor makt bland andra. Med den osympatiska amerikanska själ som blottats under Trump är det kanske bäst för oss alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *