Karantänen – Dag #16

Frukost i regnet och fullt ös i köket

Temperaturen har gått upp de senaste dagarna så trots att det var grått och mulet var det riktigt njutbart att äta frukost på taket, speciellt med nybakade scones. Att det sen kom lite regn gör ju inget när man har soltak att gömma sig under.

Lydie är på benen igen, snabbare än väntat. Hon måste ha åkt på någon konstig endagssmocka. Bara det gör livet så mycket bättre.

Jag uppskattar det lokala köket här på ön även om jag inte kommit igång att laga lokala rätter själv, förrän nu. Idag slängde jag nämligen ihop en ”Mongeta tendra saltada amb sobrassada” Gröna bönor med Sobrassada enkelt översatt. Sobrassada är en väldigt typisk lokal korv som är mycket fet och så mjuk att den är bredbar, ofta hett krydddad. De använder den till allt från matlagning till smörgåspålägg och deserter. Det blev väldigt gott. Jag har en hel kokbok med bara sobrassadarecept så det kommer mera.

Mongeta tendra saltada amb sobrassada

När jag ändå hade andan uppe så satte jag också en råg och dinkeldeg i morse som fick kalljäsa under dagen och bakas ut till två fina formbröd lagom till kvällsmackan. De blev inte de vackraste bröd jag bakat. Men de smakade ljuvligt.

Kalljästa råg och dinkelbröd.

Någon typ av träningsrutin har börjat sätta sig nu. Sedan i torsdags kör jag ett pass varannan dag. Hittils har jag hållit mig till samma högintensitetspass varje gång. Det ger benen en rejäl omgång, kör slut på mig i allmänhet och tar bara 30 minuter. Perfekt med andra ord. Om det är någon som är intresserad så hittar ni passet här nedanför.

På Coronafronten så har vi i Spanien antingen nått peaken av utvecklingen eller så är den nära förestående enligt hälsominister Salvador Illa idag. Det är ett positivt budskap som jag väljer att tro på.
Vi har nu nått 85,000 rapporterat smittade och drygt 7,000 döda.
På Balearerna har vi passerat 1,000 rapporterat smittade. Knappt 40% av dem har krävt hospitalisering, cirka 8% intensivvård, 3.7% har avlidit och 10% tillfrisknat. Spridningstakten avtar nu och om det här håller i sig så verkar det som om vi kan komma att klara oss relativt lindrigt undan här ute på öarna trots allt.

Italien passerade idag 100,000 smittade och 11,000 döda. Dödstalen där är fruktansvärt höga.

USA rapporterade igår fler nya fall än de fyra värst drabbade länderna i Europa tillsammans. New York är fortsatt överlägset värst men i bland annat New Jersey, Illinois, Lousiana och Florida växer antalet rapporterat smittade nu snabbt också. Speciellt i fallet Florida är det riktigt oroande, dels med tanke på den höga andel gamla de har där, hela städer och samhällen med övervägande majoritet pensionärer, dels med tanke på det stora antal unga som besöker staten, varav många verkar tämligen ointresserade av konceptet social distansering. En olycklig kombination omständighet som skulle kunna skapa en riktig krishärd om det vill sig illa.

En tanke på “Karantänen – Dag #16

  1. Kära Per!
    Jag läser dina inlägg med stort intresse varje dag! Tack för att du delar med dig så generöst av alla olika delar i detta ovälkomna karantänliv. Känslor, fakta, glädjeämnen, kloka rutiner och bilder. Och fina bilder dessutom! Så underbart att det finns mer hopp nu om att epidemin lugnar ner sig!
    Gud välsigne oss alla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *