Karantänen – Dag #30

En lat avslutning på påsken

Efter två dagar med festmiddagar och godisfrossa fick annandagen bli en vilodag. Mycket läsning, en tupplur på soffan och filmkväll med lilla familjen var i stort sett allt jag orkade med. Solen verkar ha känt sig lika låg på energi som jag så istället för den senaste veckans solsken ramade regn och mörkgrå himmel passande nog in stämmningen för dagen.

Men, då balans är viktigt i livet kunde jag inte låta bli att slänga in ett svettigt träningspass för att väga upp den i övrigt låga energin. Det var minst sagt välbehövligt efter de senaste dagarnas frossande.

Dottern drog också sitt strå till stacken med att ta ansvar för städningen.

Det ska börjas tidigt

Vår regionella Turism och arbetsmarknadsminister Iago Negueruela uttalade sig idag om läget på Balearerna. Han spår en försiktig start på turistsäsongen i Augusti och sen en dynamisk tillväxt över september och oktober. Men mycket beror på läget i de viktigaste marknaderna Storbrittanien och Tyskland.

Han spådde vidare en minskning av BNP i regionen på 31% och 160,000 förlorade jobb. I en region med knappt 1.2 miljoner invånare är det cirka 30% (!) av jobben. En faktor som gör Balearerna extra utsatt och som gör att vi kommer att drabbas exceptionellt hårt av den här krisen, förmodligen hårdast I Spanien, är att vi är så extremt beroende av turismen. Till skillnad från till exempel Kanarieöarna så är vi dessutom helt beroende av inkomsterna från sommarsäsongen för att överleva vinterhalvåret. Med en förlorad sommarsäsong blir det en mycket lång och svår vinter, framförallt för alla säsongsarbetare. De inkluderar i stort sett all personal inom hotell, restaurang, gästservice, bil och cykeluthytning samt en stor del av de butiksanställda. Med andra ord, en jäkla massa människor.

På ett sett är det lockande att hoppas att denna kris kan hjälpa till att återställa turismen på öarna till en mer uthållig och hållbar nivå. De senaste åren har den definitivt växt till en nivå som är långsiktigt ohållbar, från såväl ekologiskt som sociodemografiskt och infrastrukturellt perspektiv. Dricksvatten måste importeras från fastlandet, unga känner sig tvingade att lämna öarna då de inte har en rimlig möjlighet att skaffa egen bostad när tidigare permanentbostäder säljs och blir sommarbostäder för framförallt utländska ägare och vägarna fylls till bristningsgränsen när 90,000 hyrbilar plus ytterligare privatbilar läggs till fordonsparken bara på Mallorca på somrarna. Men på samma gång som en minskning är en attraktiv tanke så skulle den processen bli väldigt smärtsam då det inte finns mycket alternativa jobb att tillgå. Skulle detta ske så skulle det krävas stora investeringar för att få igång en alternativ industri på öarna. Investeringar som det känns väldigt tveksamt att de skulle vara möjliga efter denna svåra ekonomiska kris vi står inför. Jag försöker vara positiv, men emellanåt ser framtiden för vår region rätt mörk ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *