Karantänen – Dag #1

Coronaviruset Covid-19 har de senaste dygnen spridit sig i rasande fart i Spanien och igår deklarerades en nationell krissituation. I spåren av detta sattes idag hela Spanien i karantän och skall så förbli i åtminstone 15 dagar. Vi är nu beordrade att hålla oss hemma och har endast ett fåtal legitima skäl att befinna oss utanför hemmet.

  1. För att köpa mat, medicin eller andra förnödenheter
  2. Söka medicinsk vård i akuta fall
  3. Uträtta finansiella och försäkringsärenden
  4. Gå till jobbet (om du måste och inte kan jobba hemifrån)
  5. Hjälpa andra med särskilda behov, såsom äldre och funktionshindrade

Om vi skulle behöva lämna hemmet för något av dessa skäl så får vi endast gå ut en i taget. Om vi behöver köra bil i samband med dessa ärenden tillåts inga passagerare, undantaget människor med särskilda behov.

Alla skolor och förskolor är stängda.

Inga idrotts eller motionsaktiviteter utomhus, inte ens ensam.

Inga besök hemma hos eller av vänner.

Vår takterass är nu vår enda tillgång till utomhusmiljön de kommande 15 dagarna. Men det kunde vara mycket värre. För att bo i lägenhet känner vi oss väldigt lyckligt lottade.

Jag började jobba hemifrån igår. I fredags fick jag tilldelat mig utrustning från jobbet och satte upp ett litet hemmakontor i sovrummet. Teknologin fungerade oklanderligt bra och såväl telefonsamtal som interna system fungerade utan problem. Men mitt jobb sker här och nu och kan varken planeras eller distribueras över dagen så det var en märklig känsla att befinna sig hemma men samtidigt vara helt otillgänglig för familjen.

Lämpligt nog för en karantän så känner vi oss mer eller mindre krassliga alla trem så skulle vi ändå någon gång hamna i karantän så var det perfekt timing nu. 

Det har tagit tid för allvaret i situationen att sjunka in hos mig men nu står det klart och tydligt att Covid-19 ställer oss inför två reella och mycket allvarliga hot – mot våra gamla och svaga och mot ekonomin.

Det finns goda grunder att tro att lokalekonomin på Mallorca kommer att drabbas hårt detta år. Många Mallorcabor jobbar säsongsarbete och en senarelagd eller i värsta fall inställd säsong skulle få förödande konsekvenser för människors privatekonomi här. Många har redan fått besked att deras kontrakt kommer att starta den 1a juni istället för vad som är vanligt den 1a april eller maj. Många av de serviceföretag som erbjuder aktiviteter och andra tjänster till de miljontals turister som vanligtvis besöker oss här på somrarna opererar med små marginaler. Många av dem kommer inte att överleva om det här drar ut på tiden.

Researrangören TUI vars nordiska division jag arbetar för har redan gått ut med att de ställer in alla resor till Italien under den kommande säsongen till och med den 31a oktober. Om de skulle känna sig tvingade till ett liknande beslut för Spanien skulle det få förödande konsekvenser. Inte bara för TUI utan också för hela den spanska ekonomin. Balearerna och Kanarieöarna skulle drabbas särkilt hårt.

Nu håller vi tummarna för att dessa två veckor gör tillräckligt för att sakta ner spridningen av viruset så att vi sakta kan bygga upp en gruppimunitet och på så sätt skydda våra gamla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *