Karantänen – Dag #46

”Jag har en plan” och ”Jakten på det åtråvärda Xeixamjölet”

Igår kväll annonserade Pedro Sanchez i en presskonferens regeringens plan för en återgång till ” den nya normaliteten”

Det är en gradvis återgång i fyra steg, helt logiskt kallade steg 0, 1, 2 och 3… Längden på stegen är flexibla för att kunna anpassas för olika förhållanden i olika delar av landet men hela planen kommer att ta minimalt 6 och maximalt 8 veckor att implementera.

Planen innehåller massvis med detaljer. Bland annat så kommer restauranger kunna öppnas för hämtmat, inte bara hemleverans som nu från och med den 4e maj under steg 0. I och med steg 1 som inleds den 11e maj kan de öppna uteserveringar med 30% kapacitet och tidigast i steg 2 kan de öppna för servering i lokal, men endast med 30% kapacitet.

Just detta har redan mötts av massvis av kritik från restaurangägarnas förbund då de menar att majoriteten av deras medlemmar inte kommer att kunna täcka sina kostnader under de förhållandena utan kommer tvingas hålla stängt tills steg 3 eller tills efter planen är avslutad.

I och med steg 0 kommer detaljhandeln (ej köpcenter) att kunna hålla öppet för besök och i och med steg 1 för vanliga besök med strikta restriktioner för antal kunder i butiken.

Skolor kommer inte att öppna förrän i september men förskolor kommer stå öppna för de barn som har föräldrar som kan intyga att de båda jobbar. Vi kommer att kunna besöka vänner på ön från och med den 11e maj men inte lämna ön förrän efter fjärde stegets (steg 3) avslutande.

Det är som sagt mycket detaljer i planen och jag kan knte ta upp dem all här. Men för den som är intresserad finns det omfattande artikel på spanska här och en summering på engelska här.

Regeringen ska ha jobbat på denna plan intensivt under stort hemlighetsmakeri under en månads tid. Men jag har en känsla av att det inte är den sista versionen av denna plan vi fick presenterad för oss igår.

Idag var det markandsdag och långa köer till grönsaksståndenstånden (Köer blir lätt långa när det är 2 meter mellan de köande). De vackra vädret gjorde nog sitt till också. Jag älskar torghandeln. Det är så vi försöker köpa majoriteten av våra grönsaker.

Jag nämnde i ett tidigare inlägg att jag var på jakt efter ett mjöl gjort på en lokal gammaldags vetesort. Mjölet har de egenskaper som äldre vetesorter brukar ha, lägre glutenhalt, godare smak och är lättare för den mänskliga magen att smälta. Nyttigare och godare helt enkelt.

Vetesorten lärde jag mig helt nyligen heter Xeixa. Xeixa är också insåg jag idag namnet på vår lokala lilla ekologiska butik. Intressant sammanträffande. Stärkt av denna upptäckt begav jag mig idag således ut på det första steget i vad jag valt att kalla ”jakten på det åtråvärda Xeixamjölet”. Fylld av tillförsikt tog jag tygpåse i hand och stegade de dryga 50 metrarna till den lilla butiken. Jag klev över tröskeln och såg mig omkring i den lilla butiken. Bakom disken stod en maskbeklädd kvinna. Jag identifierade henne omedelbart som butiksföreståndarrinnan.

– Goddag, sa jag.

– Goddag, sa hon.

– Säljer du möjligen Xeixamjöl här? Frågade jag sedan omedelbart för att undvika ytterligare utbyte av artighetsfraser.

– Ja, sa hon.

Och som hon gjorde det, i lösvikt! Bara att meddela hur mycket man vill ha så skopar hon upp. Så jäkla bra. Så här trevligt har det inte varit att köpa mjöl sedan Grotesco. De maler mjölet i två varianter, morena som nog snarast är att likna vid lantmjöl och integral som går att jämföra med graham. Morena-malet är vad de använder för det typiska saltfria men mycket aromatiska Mallorquinska brödet de genuina ställena använder för Paamboli. En lokal enkel smörgås med en brödskiva ingnodd med tomat och sprinklad med olivolja innan pålägget läggs på, ofta seranoskinka eller ost. Enkelt men vansinnigt gott. Jag har inte hunnit baka på mjölet själv än. Men jag är mycket peppad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *